MIR ARMIR
   
3 13 14
Wyszukiwanie zaawansowane

 
Substancje odżywcze w przetworach rybnych
Substancje niepożądane w przetworach rybnych
Ryby i przetwory rybne jako żywność funkcjonalna
Składniki odżywcze i substancje niepożądane

Witamina D3
Witamina D3 jest dostarczana do organizmu człowieka poprzez syntezę zachodzącą pod wpływem promieni UV oraz z pożywieniem. Z uwagi na to, że w naszym klimacie dostęp promieni UV do skóry jest ograniczony, witaminę D3 trzeba uzupełniać w pożywieniu.
Substancje odżywcze
1
Konserwy rybne
Ryby wędzone
Ryby solone i marynaty
17 18

Działanie witaminy D:
  1. umożliwia wchłanianie wapnia i fosforu
  2. wpływa na kształtowanie się kości i zębów
  3. działa korzystnie na system nerwowy i mięśniowy
  4. łagodzi stany zapalne skóry
  5. reguluje wydzielanie insuliny
  6. wspomaga komórki szpiku kostnego
  7. zapobiega tworzeniu się komórek nowotworowych
  8. spowalnia działanie bakterii wywołujących gruźlicę
   witamina D3
 
15 16
 
2 12 11
copyright: Morski Instytut Rybacki 2008