MIR ARMIR
   
3 13 14
Wyszukiwanie zaawansowane

 
Substancje odżywcze w przetworach rybnych
Substancje niepożądane w przetworach rybnych
Ryby i przetwory rybne jako żywność funkcjonalna
Składniki odżywcze i substancje niepożądane
Substancje odżywcze zawarte w rybach
i przetworach rybnych to przede wszystkim:
- witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, głównie witamina D3
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3
- aminokwasy niezbędne - w tym lizyna, metionina i cysteina
- łatwo przyswajalne białka o strawności ponad 90%
- makro- i mikroelementy - głównie wapń, fosfor, fluor, jod i selen
Powrót
1
Konserwy rybne
Ryby wędzone
Ryby solone i marynaty
17 18

Badania wykazały, że przetwory rybne ze względu na swoje wartości odżywcze oraz stosunkowo niską zawartość substancji niepożądanych można zaliczyć do żywności mającej bardzo pozytywny wpływ na zdrowie konsumenta.

Przetwory rybne stanowią bardzo dobre źródło białka, niezbędnych aminokwasów, fluoru, jodu, witaminy D3, ale przede wszystkim wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, w tym kwasów EPA i DHA przydatnych w profilaktyce chorób serca. Kwasy te występują głównie w rybach i przetworach rybnych, a ponieważ organizm syntetyzuje je tylko w minimalnym stopniu  - muszą być dostarczane człowiekowi wraz z pożywieniem. Stąd tak wielkie znaczenie ryb i przetworów rybnych dla naszego zdrowia.

 
15 16
 
2 12 11
copyright: Morski Instytut Rybacki 2008