Żywność funkcjonalna charakteryzuje się tym, że oprócz tradycyjnej funkcji odżywczej wywiera dodatkowo korzystny wpływ zarówno na fizjologiczne, jak i psychologiczne funkcje organizmu. Do produktów o takim działaniu należą między innymi ryby i przetwory rybne ze względu na zawartość kwasów z rodziny omega-3, a szczególnie EPA i DHA.
Przeznaczona jest również dla osób zagrożonych chorobami serca, nowotworami, cukrzycą, alergiami, a także narażonych na stres. Jest to żywność mająca korzystny wpływ na zdrowie, ale jednocześnie spełniająca wszystkie standardy konwencjonalnej żywności.
Żywność funkcjonalna powinna:
- spełniać wszystkie wymagania prawa żywnościowego
- mieć naukowo potwierdzony korzystny wpływ na organizm
- mieć określone korzystne działanie zdrowotne
Ryby i przetwory ze względu na zawartość kwasów omega-3, w tym kwasów EPA i DHA, możemy zaliczyć do żywności funkcjonalnej, ze względu na działanie wzmacniające funkcje organizmu oraz zmniejszające ryzyko chorób.
Wzmocnienie funkcji organizmu następuje przez:
- obniżanie poziomu cholesterolu
- wzmacnianie odporności organizmu na stany zapalne, stres i depresję
- korzystny wpływ na rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego i pracę mózgu
Zmniejszanie ryzyka chorób układu krążenia oraz zawału serca
Ryby i przetwory rybne należą więc do naturalnych produktów funkcjonalnych o dużym zakresie działania.
|
|