MIR ARMIR
   
3 13 14
Wyszukiwanie zaawansowane

 
Substancje odżywcze w przetworach rybnych
Substancje niepożądane w przetworach rybnych
Ryby i przetwory rybne jako żywność funkcjonalna
Składniki odżywcze i substancje niepożądane
Żywność funkcjonalna jest pomostem między żywnością a lekiem, ale nie zalicza się do żywności dietetycznej, przeznaczonej dla ludzi chorych i stosowanej pod nadzorem lekarza. Żywność funkcjonalna przeznaczona jest przede wszystkim dla ludzi zdrowych, którzy chcą utrzymać dobre zdrowie i samopoczucie oraz zmniejszyć ryzyko choroby.
Powrót
1
Konserwy rybne
Ryby wędzone
Ryby solone i marynaty
17 18

Żywność funkcjonalna charakteryzuje się tym, że oprócz tradycyjnej funkcji odżywczej wywiera dodatkowo korzystny wpływ zarówno na fizjologiczne, jak i psychologiczne funkcje organizmu. Do produktów o takim działaniu należą między innymi ryby i przetwory rybne ze względu na zawartość kwasów z rodziny omega-3, a szczególnie EPA i DHA.
Przeznaczona jest również dla osób zagrożonych chorobami serca, nowotworami, cukrzycą, alergiami, a także narażonych na stres. Jest to żywność mająca korzystny wpływ na zdrowie, ale jednocześnie spełniająca wszystkie standardy konwencjonalnej żywności.

Żywność funkcjonalna powinna:

  • spełniać wszystkie wymagania prawa żywnościowego
  • mieć naukowo potwierdzony korzystny wpływ na organizm
  • mieć określone korzystne działanie zdrowotne
Ryby i przetwory ze względu na zawartość kwasów omega-3, w tym kwasów EPA i DHA, możemy zaliczyć do żywności funkcjonalnej, ze względu na działanie wzmacniające funkcje organizmu oraz zmniejszające ryzyko chorób.

Wzmocnienie funkcji organizmu następuje przez:
  • obniżanie poziomu cholesterolu
  • wzmacnianie odporności organizmu na stany zapalne, stres i depresję
  • korzystny wpływ na rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego i pracę mózgu
Zmniejszanie ryzyka chorób układu krążenia oraz zawału serca

Ryby i przetwory rybne należą więc do naturalnych produktów funkcjonalnych o dużym zakresie działania.

 
15 16
 
2 12 11
copyright: Morski Instytut Rybacki 2008