MIR ARMIR
   
3 13 14
Wyszukiwanie zaawansowane

 
Substancje odżywcze w przetworach rybnych
Substancje niepożądane w przetworach rybnych
Ryby i przetwory rybne jako żywność funkcjonalna
Składniki odżywcze i substancje niepożądane

WIELONIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA-3
Organizm ludzki tylko w nieznacznym stopniu może syntetyzować wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, w tym szczególnie ważne w profilaktyce chorób serca kwasy EPA i DHA. Głównym i bezpośrednim źródłem wielonienasyconych kwasów EPA i DHA w organizmie ludzkim są ryby i przetwory rybne.
Substancje odżywcze
1
Konserwy rybne
Ryby wędzone
Ryby solone i marynaty
17 18

Działanie kwasów omega-3, w tym głównie EPA i DHA:
  1. zapobiegają chorobom serca i nadciśnieniu tętniczemu
  2. redukują tendencję do zwiększonej krzepliwości krwi
  3. zmniejszają ryzyko występowania chorób nowotworowych
  4. działają przeciwmiażdżycowo
  5. wzmacniają układ odpornościowy
  6. zmniejszają zawartość trójglicerydów we krwi
  7. warunkują prawidłowy rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego, zwłaszcza mózgu i narządu wzroku
  8. zmniejszają podatność na depresję
  9. łagodzą objawy reumatoidalnego zapalenia stawów, astmy, tocznia rumieniowatego
   witamina D3
 
15 16
 
2 12 11
copyright: Morski Instytut Rybacki 2008