MIR ARMIR
   
3 13 14
Wyszukiwanie zaawansowane

 
Substancje odżywcze w przetworach rybnych
Substancje niepożądane w przetworach rybnych
Ryby i przetwory rybne jako żywność funkcjonalna
Składniki odżywcze i substancje niepożądane

Łatwo przyswajalne białka o strawności ponad 90%
Białka stanowią zasadniczy element budowy wszystkich tkanek ustroju człowieka i wielu czynnych biologicznie związków jak np. enzymy czy hormony. O wartości odżywczej decyduje przede wszystkim zawartość w białku aminokwasów egzogennych oraz suma aminokwasów endogennych.
Substancje odżywcze
1
Konserwy rybne
Ryby wędzone
Ryby solone i marynaty
17 18

Białka ryb i przetworów rybnych zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy w stosunku zbliżonym do tego, jaki najbardziej odpowiada zapotrzebowaniu człowieka, dlatego zaliczamy je do pełnowartościowych, a ze względu na wysoką strawność (ponad 90 %), także do łatwo przyswajalnych.

    Struktura białka
 
15 16
 
2 12 11
copyright: Morski Instytut Rybacki 2008