MIR ARMIR
   
3 13 14
Wyszukiwanie zaawansowane

 
Substancje odżywcze w przetworach rybnych
Substancje niepożądane w przetworach rybnych
Ryby i przetwory rybne jako żywność funkcjonalna
Składniki odżywcze i substancje niepożądane

Metale toksyczne (tręć, kadm, ołów, arsen)
Źródła metali toksycznych w naturalnym środowisku przyrodniczym związane są głównie z takimi procesami jak: wietrzenie skał, erupcja wulkanów, parowanie oceanów, pożary lasów. Jednak różnorodna działalność człowieka stwarza obecnie możliwość jeszcze większego narażenia środowiska na (toksyczne) metale śladowe.
Substancje niepożądane
1
Konserwy rybne
Ryby wędzone
Ryby solone i marynaty
17 18

Źródłami antropogenicznego skażenia środowiska metalami toksycznymi są różne gałęzie przemysłu, energetyka, komunikacja, gospodarka komunalna, wysypiska odpadów, nawozy i odpady stosowane do nawożenia.
Przy obecnym średnim spożyciu ryb i przetworów rybnych żaden z badanych metali toksycznych nie stanowi zagrożenia dla zdrowia konsumenta.
Struktura elektronowa atomu ołowiu
 
15 16
 
2 12 11
copyright: Morski Instytut Rybacki 2008