MARYNOWANE PŁATY ŚLEDZIOWE |
skład podstawowy |
składnik |
zawartość w 100g produktu |
ilość prób |
odchylenie standardowe |
jednostka |
Białko |
15.43 |
20 |
1.97 |
gramy |
tłuszcz |
15.24 |
20 |
4.44 |
gramy |
woda |
65.93 |
20 |
3.6 |
gramy |
popiół |
2.28 |
20 |
0.62 |
gramy |
Chlorek sodu |
2.54 |
20 |
0.55 |
gramy |
Węglowodany |
0.84 |
20 |
0.75 |
gramy |
Strawność białka |
97.79 |
20 |
0.47 |
% |
Energia |
202.2 |
20 |
50.8 |
kcal |
Energia |
845.2 |
20 |
212.3 |
kJ |
mikro- i makroelementy |
składnik |
zawartość w 100g produktu |
ilość prób |
odchylenie standardowe |
jednostka |
wapń |
24.1 |
20 |
7.9 |
miligramy |
fosfor |
79.7 |
20 |
19.2 |
miligramy |
magnez |
10.6 |
20 |
3.6 |
miligramy |
potas |
105.1 |
20 |
44.2 |
miligramy |
cynk |
0.4 |
20 |
0.19 |
miligramy |
żelazo |
0.92 |
20 |
0.29 |
miligramy |
fluor |
0.48 |
20 |
0.12 |
miligramy |
miedź |
87.9 |
20 |
26 |
mikrogramy |
chrom |
6 |
20 |
2 |
mikrogramy |
jod |
359.8 |
20 |
240.2 |
mikrogramy |
mangan |
16.8 |
20 |
7.5 |
mikrogramy |
selen |
16.3 |
20 |
3.5 |
mikrogramy |
witaminy rozpuszczalne w tłuszczach |
składnik |
zawartość w 100g produktu |
ilość prób |
odchylenie standardowe |
jednostka |
Witamina A1 |
32.5 |
20 |
22.8 |
mikrogramy |
Witamina A1 |
108.2 |
20 |
75.9 |
IU |
Witamina D3 |
0.9 |
20 |
0.48 |
mikrogramy |
Witamina D3 |
36 |
20 |
19.2 |
IU |
Witamina E |
698.1 |
20 |
234.9 |
mikrogramy |
Witamina E |
0.7 |
20 |
0.23 |
miligramy |
kwasy tłuszczowe |
składnik |
zawartość w 100g produktu |
ilość prób |
odchylenie standardowe |
jednostka |
nasycone | 3504.9 | 20 | - | miligramy |
Laurynowy C12:0 |
15.2 |
20 |
3 |
miligramy |
Mirystynowy C14:0 |
1082 |
20 |
198.1 |
miligramy |
Pentadekanowy C15:0 |
76.2 |
20 |
30.5 |
miligramy |
Palmitynowy C16:0 |
1981.2 |
20 |
228.6 |
miligramy |
Heptadekanowy C17:0 |
30.4 |
20 |
7.6 |
miligramy |
Stearynowy C18:0 |
182.9 |
20 |
45.7 |
miligramy |
Arachidowy C20:0 |
45.6 |
20 |
15.3 |
miligramy |
Heneikosanowy C21:0 |
0 |
20 |
0 |
miligramy |
Behenowy C22:0 |
30.5 |
20 |
12.2 |
miligramy |
Trikosanowy C23:0 |
45.7 |
20 |
15.2 |
miligramy |
Ligocerynowy C24:0 |
15.2 |
20 |
9.1 |
miligramy |
jednonienasycone | 7376 | 20 | - | miligramy |
Mirystooleinowy C14:1n7 |
15.2 |
20 |
1.5 |
miligramy |
Palmitooleinowy C16:1n7 |
640.1 |
20 |
137.2 |
miligramy |
Heptadecenowy C17:1n7 |
30.5 |
20 |
7.7 |
miligramy |
Elaidynowy C18:1n9t |
30.3 |
20 |
15.8 |
miligramy |
Oleinowy C18:1n9c |
2560.3 |
20 |
960.1 |
miligramy |
Eikozenowy C20:1n9c |
1889.8 |
20 |
518.2 |
miligramy |
Erukowy C22:1n9 |
2072.6 |
20 |
899.1 |
miligramy |
Nerwonowy C24:1 |
137.2 |
20 |
15.2 |
miligramy |
wielonienasycone | 2910 | 20 | - | miligramy |
Linolelaidonowy C18:2n6t |
14.9 |
20 |
7.5 |
miligramy |
Linolowy C18:2n6c (LA) |
563.9 |
20 |
243.8 |
miligramy |
gamma-linolenowy C18:3n6 |
30.5 |
20 |
6.1 |
miligramy |
alfa-linoienowy C18:3n3 (ALA) |
198.1 |
20 |
91.4 |
miligramy |
Stearydonowy C18:4n3 |
91.5 |
20 |
4.6 |
miligramy |
Eikozadienowy C20:2n6 |
350.5 |
20 |
121.9 |
miligramy |
Cis-8.11.14-Eikozatrienowy C20:3n6 |
15.2 |
20 |
6.1 |
miligramy |
cis-11.14.17-eikozatrienowy C20:3n3 |
30.5 |
20 |
10.7 |
miligramy |
Arachidonowy C20:4n6 |
76.2 |
20 |
10.7 |
miligramy |
cis-13.16-dokozadienowy C22:2 |
15.5 |
20 |
4.6 |
miligramy |
Eikozapentaenowy C20:5n3 (EPA) |
715.9 |
20 |
244.2 |
miligramy |
Dokozapentaenowy C22:5n3 (DPA) |
76.2 |
20 |
15.2 |
miligramy |
Dokozaheksaenowy C22:6n3 (DHA) |
731.1 |
20 |
274 |
miligramy |
aminokwasy |
składnik |
zawartość w 100g produktu |
ilość prób |
odchylenie standardowe |
jednostka |
egzogenne - niezbędne | 6.62 | 15 | - | gramy |
Fenyloalanina+tyrozyna |
1.14 |
15 |
0.13 |
gramy |
Izoleucyna |
0.67 |
15 |
0.09 |
gramy |
Leucyna |
1.21 |
15 |
0.18 |
gramy |
Lizyna |
1.35 |
15 |
0.21 |
gramy |
Metionina+cysteina |
0.54 |
15 |
0.07 |
gramy |
Treonina |
0.74 |
15 |
0.09 |
gramy |
Tryptofan |
0.16 |
15 |
0.03 |
gramy |
Walina |
0.81 |
15 |
0.11 |
gramy |
endogenne | 7.7 | 15 | - | gramy |
Alanina |
0.87 |
15 |
0.12 |
gramy |
Arginina |
0.88 |
15 |
0.17 |
gramy |
Glicyna |
0.72 |
15 |
0.11 |
gramy |
Histydyna |
0.38 |
15 |
0.07 |
gramy |
Kwas asparginowy |
1.54 |
15 |
0.19 |
gramy |
Kwas glutaminowy |
2.12 |
15 |
0.31 |
gramy |
Prolina |
0.53 |
15 |
0.07 |
gramy |
Seryna |
0.66 |
15 |
0.09 |
gramy |
metale toksyczne |
składnik |
zawartość w 100g produktu |
ilość prób |
odchylenie standardowe |
jednostka |
rtęć |
5.23 |
20 |
2.45 |
mikrogramy |
kadm |
0.95 |
20 |
0.64 |
mikrogramy |
ołów |
1.13 |
20 |
0.98 |
mikrogramy |
arsen |
182.7 |
20 |
65.5 |
mikrogramy |
trwałe związki organiczne |
składnik |
zawartość w 100g produktu |
ilość prób |
odchylenie standardowe |
jednostka |
Pestycydy chloroorganiczne - DDT |
0.78 |
20 |
0.48 |
mikrogramy |
Pestycydy chloroorganiczne - HCH |
0.05 |
20 |
0.04 |
mikrogramy |
Pestycydy chloroorganiczne - HCB |
0.07 |
20 |
0.04 |
mikrogramy |
Polichlorowane bifenyle - PCB7 |
1.92 |
20 |
1.31 |
mikrogramy |
Dioksyny/furany - PCDD/F |
0.1 |
6 |
0.04 |
ng WHO-TEQ |
Dioksynopodobne PCB - dl PCB |
0.107 |
6 |
0.04 |
ng WHO-TEQ |
Polibromowane etery difenylowe - PBDEs |
154.3 |
6 |
88.5 |
nanogramy |