MIR ARMIR
   
3 13 14
Wyszukiwanie zaawansowane

 
Substancje odżywcze w przetworach rybnych
Substancje niepożądane w przetworach rybnych
Ryby i przetwory rybne jako żywność funkcjonalna
Składniki odżywcze i substancje niepożądane

Makro- i mikroelementy - głównie wapń, fosfor, fluor, jod i selen
Wszystkie składniki mineralne zarówno makro- jak i mikroelementy są niezbędnymi składnikami odżywczymi i muszą być dostarczone do organizmu z pożywieniem. Ich poziom i wzajemne proporcje w tkankach i komórkach decydują o stanie zdrowia i wpływają na metabolizm innych składników pożywienia.
Substancje odżywcze
1
Konserwy rybne
Ryby wędzone
Ryby solone i marynaty
17 18

Ryby i przetwory rybne są dobrym źródłem niżej wymienionych mikro- i makroelementów. W stosunku do innych produktów żywnościowych szczególnie bogate są w fluor, jod i selen, a konserwy z ryb nie filetowanych także w wapń i fosfor.

Działanie mikroelementów:

fluor

  1. utrzymuje dobry stan zębów
  2. wpływa na prawidłowość budowy układu kostnego
selen
  1. wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układów enzymatycznych
  2. chroni czerwone krwinki i błony komórkowe przed wpływem wolnych rodników
  3. zapobiega niepożądanym procesom utleniania
jod
  1. wpływa na prawidłowe działanie tarczycy
  2. wpływa na prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy w okresie pokwitania
  3. wpływa na prawidłowy rozwój funkcji rozrodczych
Działanie makroelementów:

wapń
  1. bierze udział w budowie układu kostnego i tkanki zębowej
  2. wraz z fosforem zwiększa wytrzymałość kości
  3. bierze udział w procesach krzepnięcia krwi
  4. przewodzi impulsy nerwowe
fosfor
  1. bierze udział w odnowie komórek
  2. bierze udział w procesach wzrostowych
  3. wpływa na dobry stan dziąseł i zębów

 
15 16
 
2 12 11
copyright: Morski Instytut Rybacki 2008