Dioksyny i dl-PCB są przemysłowymi produktami ubocznymi powstającymi między innymi podczas spalania, przy niedostatecznym dopływie tlenu, komunalnych i przemysłowych odpadów zawierających chlor, podczas pożarów lasów, spalania olejów napędowych zawierających chlor oraz w zwykłych paleniskach domowych. Ich obecność w środowisku w dużym stopniu związana jest więc z działalnością człowieka.
Dioksyny są substancjami toksycznymi kumulującymi się w tłuszczu i występującymi w rybach bałtyckich w większych stężeniach niż w innych produktach żywnościowych.W związku z tym w ostatnim czasie wywołują wiele kontrowersji.
Badania wykazują, że tylko szproty wędzone i wędzony łosoś bałtycki charakteryzują się zwiększoną zawartością dioksyn i dl-PCB. W związku z tym, zgodnie z opiniami naukowych autorytetów, kobiety w ciąży, kobiety karmiące i małe dzieci powinny unikać w swojej diecie tych produktów. Spożywanie innych produktów rybnych jest dla nich bezpieczne, a ze względu na walory odżywcze i zawartość składników prozdrowotnych wręcz wskazane.
Tymczasowa tolerowana tygodniowa dawka pobrania dla dioksyn i dl-PCB wynosi: 14 pg WHO-TEQ/kg wagi ciała, czyli dla dorosłego człowieka o wadze 70 kg - 0,98 ng/tydzień.