MIR ARMIR
   
3 13 14
Wyszukiwanie zaawansowane

 
Substancje odżywcze w przetworach rybnych
Substancje niepożądane w przetworach rybnych
Ryby i przetwory rybne jako żywność funkcjonalna
Składniki odżywcze i substancje niepożądane

AMINOKWASY niezbędne - w tym lizyna, metionina i cysteina

Lizyna, metionina i cysteina należą do grupy aminokwasów niezbędnych, które nie są syntetyzowane w organizmie człowieka i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem.
Substancje odżywcze
1
Konserwy rybne
Ryby wędzone
Ryby solone i marynaty
17 18

Określając jakość białka, wykorzystuje się pojęcie aminokwasu ograniczającego, to jest aminokwasu niezbędnego, który w białku danego posiłku występuje w najmniejszej ilości w porównaniu do białka wzorcowego. Aminokwas ten ogranicza wykorzystanie innych aminokwasów z pożywienia do syntezy białek ustrojowych. I tak na przykład białka produktów zbożowych są ubogie w lizynę, dlatego można je uzupełniać produktami rybnymi, których białko charakteryzuje się nadmiarem tego aminokwasu w stosunku do białka wzorcowego. Pozwala to na bardziej optymalne wykorzystanie białek w organizmie.

Rola lizyny w organizmie człowieka:

  1. jest niezbędna do budowy białek, głównie w mięśniach i kościach
  2. wchłania wapń, poprawia koncentrację umysłową
  3. łagodzi objawy przeziębienia i grypy
  4. jest obecna przy wytwarzaniu hormonów, przeciwciał, enzymów i przy budowie kolagenu
  5. jej niedobór wywołuje objawy zmęczenia i rozdrażnienia, powoduje anemię i wypadanie włosów
   witamina D3
 
15 16
 
2 12 11
copyright: Morski Instytut Rybacki 2008